Новини компанії

Юридичне бюро «Мостовенко та партнери» успішно захистило інтереси свого клієнта у цивільній справі про зменшення обов’язкової частки у спадщині та у справі про визнання заповіту недійсним.

Дружина постійного клієнта ТОВ «Юридичне бюро «Мостовенко та партнери» за життя склала заповіт про залишення всього свого майна на користь чоловіка. Після її смерті відкрилась спадщина на нерухоме майно.

У встановлений законом строк наш клієнт звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що залишилась після смерті його покійної дружини. У нотаріальній конторі йому стало відомо, що із заявами про прийняття спадщини звернулись також батьки померлої, які є пенсіонерами та мають право на обов’язкову частку в спадщині відповідно до норм цивільного законодавства України.

Крім того, батьки покійної дружини нашого клієнта звернулись до суду з позовом про визнання недійсним складеного їхньою донькою на користь чоловіка заповіту, мотивуючи свій позов тяжкою хворобою померлої, у зв’язку з чим вона нібито не могла усвідомлювати значення своїх дій.

Оскільки за життя дружини нашого клієнта між нею та її батьками склалися неприязні стосунки, а також те, що, не зважаючи на тяжку хворобу, батьки не надавали своїй доньці необхідної матеріальної чи моральної допомоги, а своїми вчинками тільки пригнічували її стан, враховуючи останню волю покійної, нашим клієнтом було прийнято рішення про звернення до суду з позовом про зменшення обов’язкової частки батьків у спадщині, що залишилась після померлої.

Спеціалістами ТОВ «Юридичне бюро «Мостовенко та партнери» був підготовлений цивільний позов про зменшення обов’язкової частки у спадщині, забезпечено представництво інтересів клієнта у суді по даній справі, а також забезпечено представництво інтересів клієнта у цивільній справі про визнання заповіту недійним.

За результатами розгляду в Києво-Святошинському районному суді Київської області справи про зменшення обов’язкової частки у спадщині було прийнято рішення про часткове задоволення позовних вимог, а саме про зменшення обов’язкової частки батьків в спадщині, що залишилась після смерті дружини нашого клієнта, до 1/4 частини, яка б належала кожному б з них у разі спадкування за законом.

Позовні вимоги про виключення розташованої в с. Чайки Києво-Святошинського району квартири зі складу обов’язкової частки в спадщині, що залишилась після смерті дружини нашого клієнта, були залишені судом без задоволення на тій підставі, що пов’язаний з цією квартирою майновий інтерес кредиторів покійної може бути захищений в інший спосіб.

Зі змістом  рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 10.12.2015 р. можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/54987898

Позов про визнання недійсним заповіту, укладеного померлою дружиною нашого клієнта на користь чоловіка, був залишений без розгляду у зв’язку з повторною неявкою належним чином повідомлених про дату судового розгляду позивачів та їхнього представника.