Новини компанії

18 грудня 2012 року в Державній реєстраційній службі України відбувся круглий стіл з актуальних питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Заступник директора Марина Єгорова та старший юрист юридичного бюро Роман Кривуля брали участь в обговоренні актуальних питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що відбулося в рамках круглого столу організованого Державною реєстраційною службою України.

В даному заході взяли участь керівництво Укрдержреєстру та Департаменту державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, Голова Громадської Ради при Державній реєстраційній службі України Курдельчук Д.М., генеральний директор державного підприємства «Інформаційний центр» Мін`юсту Добжанський В.Б., Президент Української нотаріальної палати Павлова Л. М., представники Адміністрації Президента України, Держземагентства, Центру державного земельного кадастру, Бюро технічної інвентаризації, юридичних компаній та нотаріуси.

На круглому столі обговорювалися питання, які стосуються основних нововведень у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, правового регулювання реєстрації речових прав, реєстрації прав на земельні ділянки, технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, обміну інформацією та інші актуальні питання.

Учасники круглого столу відзначили, що органи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в цілому готові до початку функціонування з 1 січня 2013 року нової системи державної реєстрації прав. Водночас відбувся конструктивний обмін думок щодо спільних дій з метою врегулювання проблемних питань, які можуть виникнути у процесі функціонування цієї системи.

Всі учасники підтримали ініціативу представників Бюро технічної інвентаризації про необхідність проведення обстеження об’єктів нерухомості перед кожною транзакцією, що убезпечить інтереси держави в аспекті справляння податків і зборів, а також дозволить покупцю в повній мірі розуміти який об’єкт нерухомого майна він придбаває у власність, та чи є в ньому перепланування чи інші зміни. Нагадаємо, що нормами Закону України «Про державну реєстрацію речових прав та їх обтяжень», які набудуть чинності з 1 січня 2013 року, при укладенні угод з нерухомістю, не вимагається проведення поточної технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна.

Серед нагальних проблем можна відмітити також відсутність нормативного врегулювання питання співробітництва між Бюро технічної інвентаризації та органами Державної реєстраційної служби, в питанні обміну інформацією про реєстрацію об’єктів нерухомого майна, яка знаходиться на паперових носіях. Представники БТІ відмітили, що близько 80% інформації про реєстрацію об’єктів нерухомого майна, знаходиться на паперових носіях, а в випадку необхідності надати таку інформацію органам Укрдержреєстру, в них відсутні повноваження на надання таких даних, крім того відсутні співробітники які зможуть виконувати цю роботу, адже з 1 січня 2013 року в Бюро технічної інвентаризації будуть звільнені всі реєстратори, які до цього надавали таку інформацію на запит державних органів.

Були відмічені і проблеми у питанні співробітництва органів Державного земельного кадастру і Державної реєстраційної служби, що можуть виникнути у початковий період роботи нового порядку державної реєстрації речових прав на земельні ділянки.

Підсумовуючи обговорення, Голова Громадської Ради при Державній реєстраційній службі України Курдельчук Д.М. наголосив, що у всіх учасників заходу є спільна ціль і спільне бажання знайти рішення тих проблем, які неминуче виникають у поступальному русі на шляху розвитку системи державної реєстрації в Україні.

За підсумками заходу, було прийнято резолюцію щодо утворення спільної робочої групи з опрацювання висловлених під час засідання круглого столу пропозицій та підготовки проектів відповідних рішень.