Новини компанії

Укрдержреєстр провів презентацію нового порядку реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна

7 листопада 2012 року старший юрист Юридичного бюро «Мостовенко та партнери» Роман Кривуля прийняв участь в презентації, організованій Державною реєстраційною службою України, метою якої було ознайомлення з роботою державних реєстраторів речових прав на нерухоме.

Проведення цього заходу зумовлено набранням чинності з 1 січня 2013 року деякими положеннями Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», які запроваджують принципово новий порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, зокрема щодо суб’єктів, які мають право здійснювати державну реєстрацію. Якщо раніше дану функцію виконували виключно Бюро технічної інвентаризації, то тепер державну реєстрацію будуть проводити тільки територіальні органи Міністерства юстиції України, а також нотаріуси.

Для ознайомлення з роботою державних реєстраторів, було презентовано роботу Реєстраційної служби Києво-Святошинського районного управління юстиції та Реєстраційної служби Васильківського міськрайонного управління юстиції.

Учасником було продемонстровано роботу державного реєстру реєстр речових прав на нерухоме майно, який з початку 2013 року об’єднає в собі інформацію, яка на даний час міститься в шести різних реєстрах.

Головний спеціаліст Державної реєстраційної служби України Спасібцев Денис Сергійович розповів про основні переваги нововведень в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.

Щодо новостворених житлових та нежитлових приміщень, тих, в яких проводилася реконструкція, а також в ряді інших випадків передбачених ст. 18 ЗУ «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», спрощено порядок отримання правовстановлюючого документу та державної реєстрації права власності на це майно.

Якщо до цього видача свідоцтва про право власності здійснювалося структурними підрозділами органів місцевого самоврядування, а державну реєстрацію права власності проводили Бюро технічної інвентаризації, то тепер ці функції будуть об’єднані в руках одного державного органу. Прийшовши до Державної реєстраційної служби з визначеним пакетом документів, особа отримує свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомого майна та витяг про державну реєстрацію права власності.

Запровадження даного механізму, скоротить час на отримання свідоцтва та реєстрацію права власності приблизно на один місяць. Якщо до цього процес отримання свідоцтва про право власності займав мінімум 30 днів, після чого необхідно було ще зареєструвати право власності в Бюро технічної інвентаризації, то тепер процедура видачі свідоцтва й реєстрації права власності буде займати не більше 14 днів.

Відносно вторинного ринку нерухомості, ситуація інша. В цьому сегменті, функцію державного реєстратора буде надано державним та приватним нотаріусам. Відтак укладаючи нотаріальну угоду з відчуження нерухомого майна, нотаріус відразу проводить державну реєстрацію права власності та видає набувачу витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно.  Даний порядок також значно зменшує витрати часу, оскільки на даний час набувач нерухомого майна повинен після укладення нотаріальної угоди звернутися до Бюро технічної інвентаризації з метою реєстрації права власності.

Загалом слід відмітити позитивні зміни, які заплановані в процедурі державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна. Залишається сподіватись, що реалізація даних нововведень буде здійснена на належному рівні.

З метою обговорення проблемних питань та надання рекомендації, щодо удосконалення процедури державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, що почне діяти з 1 січня 2013 року, у приміщенні Державної реєстраційної служби України відбулося чергове засідання Комісії з питань державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Громадської ради при Державній реєстраційній службі України.

У засіданні комісії приймали участь представники Державної реєстраційної служби України, нотаріуси та представники юридичних компаній.